De gekte op de woningmarkt is voorlopig nog niet voorbij

20 november 2018

Recent presenteerde de Rabobank weer haar Kwartaalbericht Woningmarkt, waarin ze de laatste ontwikkelingen presenteren op het gebied van het woningaanbod in Nederland. Ook doen ze voorzichtige voorspellingen over de huizenmarkt in 2019. 

Daling woningverkopen

Dit jaar zijn in het derde kwartaal zo’n 57.000 woningen van eigenaar gewisseld. Dit getal lag vorig jaar, in 2017, nog veel hoger, namelijk op 61.000. In de provincie Flevoland merken ze het meeste van deze teruglopende cijfers, daar daalde het percentage huisverkopen afgelopen drie maanden met ruim 12% ten opzichte van vorig jaar.

Stijgende woningprijzen

Het dalend aantal woningverkopen heeft natuurlijk te maken met het gebrek aan aanbod, en de – mede daardoor – flink stijgende woningprijzen. De verkoopprijs steeg ook in Flevoland het hardst, met maar liefst 11,5%. Dit betekent dat kopers daar gemiddeld €25.000 (!) meer voor een huis betalen dan een jaar geleden. Zelfs in Zeeland, waar de prijzen het minst omhoog gingen, stegen ze toch nog zo’n 6% en werden de huizen gemiddeld €12.000 tot €13.000 duurder.

Woningverkopen

De onderzoekers van de Rabobank verwachten dat er in totaal in 2018 zo’n 225.000 (bestaande) huizen zullen worden verkocht, dat zijn er dan 17.000 minder dan in recordjaar 2017. Voor volgend jaar wordt er verwacht dat de verkopen nog verder dalen tot ongeveer 210.000. Dit omdat het aanbod nog steeds krapper wordt en het kopen van een huis voor steeds meer mensen financieel onbereikbaar wordt. De prijzen zullen waarschijnlijk volgend jaar, zo voorspellen de Rabo-economen, met zo’n 6% stijgen, waar het percentage dit jaar zo rond de 9% zal uitkomen.

In vergelijking

De bank heeft onze huizenmarkt ook vergeleken met die van andere (Europese) landen. Hieruit blijkt onder andere dat de prijzen in onze huursector relatief harder zijn gestegen dan in de andere landen, wat de markt aantrekkelijk maakt voor internationale beleggers. De huurprijzen zijn hard toegenomen, maar die van koopwoningen ook, waardoor deze twee markten nog niet uit balans zijn geraakt.

Over de piek heen?

In de landen Zweden, Australië en het Verenigd Koninkrijk lijkt de gekte op de woningmarkt al over z’n piek heen, de prijzen zijn daar alweer aan het dalen. Dat komt grotendeels door specifieke aanpassingen in beleid, maar het zou ook zomaar een voorzichtige voorbode voor de Nederlandse huizenmarkt kunnen zijn. Voorlopig echter lijkt de piek van oververhitting bij ons nog niet bereikt, zeker als we de voorspelling van de gemiddelde woningprijs in 2019 van de Rabobank mogen geloven: die ligt op €300.000,-.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Basishypotheek

Een basishypotheek is een standaardhypotheek die onder standaardcondities wordt verstrekt. Het leningbedrag is in dit geval gelijk of minder dan 75% van de executiewaarde van de woning. Een basishypotheek wordt …