Daling van gemiddelde WOZ-waarde Nederlandse woningen

2 augustus 2012

HOUTEN – Op 1 januari van dit jaar lag de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland ruim 2% lager dan in 2011. Gemiddeld komt de waarde op zo'n 232.000 euro, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

Het is het tweede jaar achtereenvolgend dat de gemiddelde WOZ-waarde (de gemiddelde waarde van de woning volgens de Wet waardering onroerende zaken) gedaald is. Hiermee is dit gemiddelde terug op het niveau van 2008. De daling is in vrijwel het gehele land zichtbaar. In 96% van de Nederlandse gemeenten daalde deze, slecht 2% van de gemeenten werd gekenmerkt door een stijging. In de meeste van deze gevallen was de stijging echter zeer gering: minder dan 1%.

Opvallend is dat de WOZ-waarde van Nederlandse woningen in veel gemeenten flink schommelde. Statistisch gezien was de schommeling het sterkst in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, met een verschil van 18% over de afgelopen 5 jaar. In Amsterdam was sprake van een fluctuatie van ruim 13% over de afgelopen 5 jaar. In de gemeenten Menameradiel, Oldenzaal en Stadskanaal was de minste schommeling, hier bleef de WOZ-waarde de afgelopen 5 jaar vrijwel ongewijzigd.

 

Bron: Telegraaf.nl

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Monument

Als een woning is ingeschreven in het (rijks)monumentenregister wordt het een monument genoemd. Als monument classificeert een woning van tenminste 50 jaar oud en van algemeen belang in verband met …