Daling huizenprijzen verwacht door NVM

4 december 2008

HOUTEN – De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de prijzen van woningen in 2009 ongeveer 5 procent zullen dalen door de verslechterende economische omstandigheden.

Aldus NVM-topman Ger Hukker in een interview met dagblad AD dat woensdag werd gepubliceerd.

"Het aantal transacties zal in het eerste halfjaar afnemen. Degenen die willen kopen, hebben moeite met het rondkrijgen van de financiering'', zei een woordvoerder. 

De NVM verwacht een stabalisatie van de woningmarkt voor de tweede helft van het jaar.

Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers over de Nederlandse huizenmarkt drie weken geleden gaf Hukker echter nog aan dat er sprake was van een 'stabiel prijsniveau'. Hukker zag wel een terughoudender opstelling van consumenten en waarschuwde voor het gevaar dat banken de geldkraan voor hypotheken dreigen dicht te draaien.

De website zoekallehuizen bevestigd met haar cijfers dat het minder gaat op de Nederlandse huizenmarkt. De site heeft vorige maand 40 procent minder woningen in de verkoop genomen. "Huiseigenaren durven niet meer te verkopen uit angst dat het huis minder opbrengt dan gehoopt. Zij wachten af en hopen op betere tijden'', aldus directeur Gijs den Hollander.

Volgens de site worden de prijzen door meer huizenverkopers naar beneden bijgesteld en worden de prijsverlagingen ook groter. In vergelijking tot een jaar terug waren er in november meer dan vijf keer zoveel prijsverlagingen.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Contante waardeclausule

In de contantewaardeclausule wordt aangegeven welke boeterente¬†je moet betalen als de hypotheek wordt afgelost terwijl op dat moment de hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente in je overeenkomst. De boete …