Daling huizenprijzen neemt in 2013 vermoedelijk verder toe

19 november 2012

HOUTEN – De huizenprijzen dalen dit jaar met 6% en verwacht wordt dat dit percentage volgend jaar op 7% zal komen te liggen. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Woningmarkt, dat de Rabobank maandag uitbracht. Het verschil in prijsdaling zal groot zijn tussen de verschillende segmenten en regio’s van Nederland.

Hoewel de voornemens van het kabinet voor de koop- en huurwoningmarkt een stap in de goede richting lijken, verwacht men dat het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt het komende anderhalf jaar niet verdwijnen.

In 2012 zullen uiteindelijk zo’n 118.000 van eigenaar wisselen. Voor 2013 wordt dit aantal op 110.000 geschat. In het derde kwartaal van 2012 werden er in totaal 22.978 woningen verkocht, zo’n 25,3% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De daling is voornamelijk een gevolg van de onzekerheid omtrent het tarief van de overdrachtsbelasting begin dit jaar. Plannen om deze met ingang van 1 juli 2012 te wijzigen maakten dat kopers en verkopers de overdracht veelal voor die datum lieten plaatsvinden.

De Rabobank ziet de prijsdaling niet als een verrassing en ziet deze als een teken van weinig vertrouwen en mogelijkheden bij eventuele kopers. Dit terwijl de concurrentie tussen de verkopers onverminderd groot is gebleven, volgens de bank. Voor het laatste kwartaal van 2012 wordt wel weer een opleving verwacht, daar kopers dit kwartaal nog gebruik kunnen maken van de huidige fiscale regelingen, welke per 1 januari 2013 op de schop gaan.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rekenvergoeding

Een rekenvergoeding is een vergoeding voor het calculatiewerk van een aannemer bij een offerte. Het is verstandig om vóór een offerte wordt uitgebracht schriftelijk vast te leggen dat er geen kosten …