Daling huizenprijzen neemt af

23 april 2013

HOUTEN – In maart zijn koopwoningen zo’n 7% in prijs gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Hiermee is de prijsdaling kleiner dan in februari, toen daalden de huizenprijzen nog met 8,3%. Dit blijkt uit cijfers die het CBS en het Kadaster maandag bekend maakten.

De huizenprijzen lagen in maart dit jaar op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 bedraagt de totale prijsdaling ruim 18%.
In het eerste kwartaal van dit jaar wisselden minder woningen van eigenaar dan vorig jaar in dezelfde periode. Met 23.000 woningen lag dit aantal 3,6 lager dan in 2012.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte onlangs bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal met 5,5% zijn gedaald. Het verschil in percentages tussen de NVM en het Kadaster is te wijten aan het feit dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM doet dit doorgaans 2 tot 3 maanden eerder al.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Belasting Box 3

In box 3 wordt het voordeel uit sparen en beleggen belast.¬†De Belastingdienst rekent een vast percentage van 4% van de¬†grondslag sparen en beleggen. De grondslag sparen en beleggen is de …