Daling huizenprijzen minder sterk dan in jaren ’80

20 februari 2012

HOUTEN – De prijzen van koopwoningen in Nederland blijven dalen, maar dit gaat nog altijd minder snel dan tijdens de financiële crisis van begin jaren ’80. Verwacht wordt dat de prijzen eind volgend jaar 15 tot 20 procent lager liggen dan in 2008. Dit alles stelt ING Bank zijn Kwartaalmonitor Woningmarkt, welke maandag is verschenen.

Opvallend is dat de prijzen geleidelijker dalen dan in de eerste helft van de jaren ’80, maar de verkoopaantallen daarentegen sneller dalen dan toen. Verkopers zijn vandaag de dag terughoudender in het verlagen van de vraagprijs, mede doordat de noodzaak om te verkopen ontbreekt. De werkloosheid loopt weliswaar op, maar niet zo sterk als toentertijd. Een ander belangrijk verschil is de hypotheekrente. In de jaren ’80 rees deze de pan uit, terwijl deze nu juist gedaald is.

Wat volgens de ING Bank ook meespeelt, is het feit dat de stijging van de huizenprijzen voorafgaand aan de crisis beduidend minder sterk was dan de stijging eind jaren ’70. Dit maakt dat er voor de huidige huizenbezitter minder ruimte is om te prijs te laten zakken, willen zij niet met een restschuld blijven zitten.

 

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aflossingsschema

Een aflossingsschema is de manier waarop bij de verschillende hypotheekvormen de aflossing van de schuld plaatsvindt. Bij een annu├»teitenhypotheek┬ábetaalt men maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing, waarbij het …