Daling huizenprijs met 5 procent

18 mei 2009

HOUTEN – De huizenprijzen dalen dit jaar met 5 procent en volgend jaar met één procent verwacht de Rabobank. Aan de hand van cijfers over het verminderde consumentenvertrouwen heeft de bank dit geconcludeerd.

Volgens een woordvoerder van de bank staat het consumentenvertrouwen onder druk en bestaat de kans dat het nog verder gaat dalen.

De Rabobank verwachtte in februari nog een daling van de huizenprijzen van 3,5 procent dit jaar. “De ontwikkelingen in het eerste kwartaal zijn slechter uitgevallen dan we verwacht hadden”, aldus een woordvoerder van de bank.

Op basis daarvan heeft de bank de schatting voor heel het jaar 2009 aangepast. Of de bank de cijfers nog een keer zal bijstellen hangt af van de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen.

Het Kadaster en de NVM baseren hun cijfers over huizenprijzen op de prijzen van verkochte huizen. Dit zegt echter niet alles over de prijzen van te koop staande woningen.

“Er zijn twee groepen kopers te onderscheiden. Een groep die het huis per se kwijt wil of moet en een groep waarbij er geen haast achter zit en die gewoon een bepaald bedrag voor hun huis willen krijgen.” De laatste groep kan de prijs voor de woning nog wat hoger houden dan de groep die het huis echt kwijt moet.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bouwsomlimiet

Een bouwsomlimiet is het bedrag wat een te realiseren project maximaal mag kosten.