Daling bijkomende kosten voordelig voor koper

13 februari 2014

HOUTEN – De bijkomende kosten voor de aanschaf van een woning dalen. Goed nieuws voor huizenkopers, omdat met ingang van 2018 de hypotheek niet hoger mag zijn dan de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat tegen die tijd alle overige kosten direct door de koper zelf moeten worden bekostigd.

Sinds 1 januari dit jaar is het maximale leenbedrag voor een hypotheek verlaagd van 105% van de marktwaarde van de woning naar 104%. In 2018 zullen dus alle overige kosten bovenop de woningprijs door de koper zelf betaald moeten worden. 

Consumenten kunnen dus steeds minder geld lenen voor de aankoop van een woning, maar zijn wel goedkoper uit. Niet alleen zijn de huizenprijzen de afgelopen vier jaar met 20% gedaald en zijn de hypotheekrentes historisch laag, ook de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies en notariskosten zijn goedkoper geworden. Deze daling van de eenmalige kosten bij de aanschaf van een woning maakt dat de impact van de maatregel die het kabinet nam om de maximale hypotheekhoogte langzaamaan terug te schroeven lijkt mee te vallen voor huizenkopers.

Het verschil met tien jaar geleden is groot, toen soms wel meer dan 120% van de waarde van de woning geleend kon worden. Het extra geleende geld werd naast de eenmalige kosten bij aanschaf ook dikwijls gebruikt voor een nieuwe keuken of dakkapel.

Bij een maximale hypotheek van 104%, zoals nu is toegestaan, het overschot vrijwel geheel op aan bijkomende kosten. Huizenkopers betalen 2% overdrachtsbelasting, geven geld uit aan de notaris en hypotheekadviseur en in het geval van Nationale Hypotheekgarantie gaat hier ook nog 1% aan op.
Huizenkopers zullen er rekening mee moeten houden dat dergelijke kosten in de toekomst zelf bekostigd dienen te worden. Het voordeel is dat deze kosten dus wel dalende zijn.

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Systeembouw

Bij systeembouw wordt er gebouwd volgens een bepaald systeem. Voorbeelden hiervan zijn betonelementenbouw, houtskeletbouw en stapelbouw.