Klik hier om WhatsApp te openen

Dalende woningprijzen gaan volgend jaar weer de hoogte in

Afgelopen maanden leek de oververhitte woningmarkt steeds wat verder af te koelen. Maar is dit een blijvende trend? Volgens de recent uitgebrachte RTL Z Huizenindex (kwartaalrapportage over de woning- en hypotheekmarkt) niet. Er wordt alweer vaker overboden en de verwachting is dat huizenprijzen in 2024 volop gaan stijgen. Hoe komt dit?

Stabiliserende huizenprijzen

In het tweede kwartaal, vaak een heel goed kwartaal op de woningmarkt, zijn de huizenprijzen flink gedaald. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer verwacht dat in het derde en vierde kwartaal de prijzen ruwweg stabiliseren. Maar voor volgend jaar is zijn verwachting dat woningen weer duurder worden.

Vertrouwen in woningmarkt

De verwachte stijging van de huizenprijzen heeft alles te maken met de toename van ons loon. In veel verschillende cao’s zijn behoorlijke loonstijgingen afgesproken. Dat heeft direct effect op de woningmarkt: als je meer verdient, kun je immers meer lenen. En als de prijzen van huizen weer stijgen, krijgen consumenten meer vertrouwen in de woningmarkt, waardoor ze eerder geneigd zijn om te kopen.

Hebben de gestegen hypotheekrentes dan geen invloed meer? Volgens Boelhouwer compenseren de hogere lonen dit ook. Daarnaast is de hypotheekrente nu alweer een tijdje stabiel, dat helpt ook.

Grootste woningtekort ooit

De verwachte stijging van de huizenprijzen heeft ook alles te maken met de krapte op de woningmarkt. Nooit eerder, in de tijd dat de cijfers worden bijgehouden, is de huizenmarkt zo krap geweest als nu. Er is inmiddels een woningtekort van 390.000 woningen. Nieuwbouw zou daar iets aan kunnen doen, maar de eerste vijf maanden van dit jaar daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen. Ook groeit het aantal Nederlanders sneller dan het CBS voorzag.

Ben jij op zoek naar (je eerste) woning? Profiteer dan nu nog van de stabiliserende woningprijzen en laat één van onze experts je adviseren over de meest voordelige hypotheek in jouw persoonlijke situatie!

Waarmee kunnen we je helpen?