Dalende huizenprijzen door Coronacrisis

10 april 2020

Nog maar kort geleden was de woningmarkt ontzettend oververhit, bleven de prijzen maar stijgen in de Randstad, maar ook ver daarbuiten. Dit jaar zullen ze nog iets stijgen, maar economen van ABN Amro verwachten dat ze volgend jaar flink zullen dalen, als gevolg op de crisis die we nu doormaken.

Besteedbaar inkomen omlaag

Veel wordt opgevangen dor de steunmaatregelen van de overheid en de centrale banken, toch kan een recessie niet worden voorkomen. Dit zal invloed hebben op de bloeiende woningmarkt van het moment. Alleen al omdat er meer mensen werkeloos zullen worden. Ook voor de mensen die nog gewoon een baan hebben, zal het besteedbaar inkomen waarschijnlijk omlaag gaan, omdat de zorg- en pensioenpremies stijgen naarmate meer mensen besmet raken met het virus.

Minder particuliere beleggers

Waar we de afgelopen jaren zagen dat particuliere beleggers maximaal investeerden in de woningmarkt, zal dat ook gaan afnemen. Er is minder inkomen om te investeren in vastgoed. Bovendien: er zijn minder expats om huizen duur aan te verhuren en voorlopig valt er ook weinig aan Airbnb-toeristen te verdienen. Veel beleggers zullen overstappen naar de handel in aandelen, met de dalende aandelenkoersen.

Hypotheekrente omhoog

Ook zien we dat de hypotheekrente al voorzichtig stijgt, waardoor het aankopen van een woning duurder wordt. Hierdoor is er nog een grotere groep die geen huis kan kopen, waardoor er minder hoeft te worden geconcurreerd en overboden. Nog dit jaar verwacht de ABN Amro dat we een sterke daling zullen zien in het aantal woningaankopen. Volgend jaar zal die daling zich voortzetten, maar minder scherp. Dat zal dan dus gepaard gaan met fikse prijsdalingen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Looptijd

De looptijd is de periode waarvoor een financiering wordt afgesloten. Deze periode kan verschillen, maar is in veel gevallen 30 jaar.