CV-installateurs geven te weinig duurzaam advies

5 juli 2018

Vereniging Eigen Huis onderzocht of en hoe installateurs van cv-ketels de klant informeren over meer duurzame alternatieven dan warmtevoorziening op basis van gas. Het blijkt dat maar liefst 97,5% van cv-installateurs hier geen advies over geeft.

Voorlichting op orde

In ieder geval eens in de twee jaar komt de cv-installateur langs voor onderhoud of controle van de ketel. Als de warmtebron dan moet worden vervangen of gerepareerd, zijn er ook andere duurzame mogelijkheden, die de consument uiteindelijk geld besparen gaat. VEH wil dat de kwaliteit van voorlichting en advisering door installatiebedrijven snel op orde komt.

86% op gas

In Nederland zijn er ruim 4,5 miljoen eigen woningen. Hiervan stookt nu nog ongeveer 86% op gas. Deze grote groep wordt dus volgens de VEH niet goed geïnformeerd. Terwijl, zo merken ze zelf op, dit bijvoorbeeld heel nodig is als bijvoorbeeld een wijk van het aardgas af gaat. Vereniging Eigen Huis deed zijn onderzoek onder 1.414 woningbezitters en daarin ontdekten ze ook veel over de verwachtingen van de consument op dit terrein.

Goed advies

Meer dan driekwart van de ondervraagden kreeg in 2017 bezoek van een cv-installateur. Bij 10% van deze groep ging het over duurzame alternatieven, maar vooral op initiatief van de klant zelf. Dit terwijl toch zeker 70% van de huizenbezitters ervanuit gaat dat juist de installateur hen adviseert over duurzame mogelijkheden, subsidies en dergelijke. Van het kleine aantal dat wel duurzaam advies inwon bij een installatiebedrijf, is 80% daar heel tevreden over.

Warmtepomp

Maar wat zou het duurzame alternatief zijn voor een oude cv-ketel? Twee derde van de ondervraagden heeft namelijk ook aangegeven dat ze de komende drie jaar niet zullen kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Dit komt met name door de hoge prijs van dit duurzame product, en de twijfels over de gecompliceerde techniek. Misschien leidt het bijvoorbeeld tot geluidsoverlast of moeten er teveel ingrijpend worden veranderd in het huis, zoals de isolatie.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Belasting Box 2

In box 2 worden de inkomsten uit aanmerkelijk belang belast. Het inkomen uit aanmerkelijk belang is belast, verminderd met te verrekenen verliezen uit aanmerkelijk belang. Het belastingtarief in deze box …