Crisis raakt woningmarkt

13 november 2008

HOUTEN – Door de financiële crisis is een voorlopige koopovereenkomst op de woningmarkt minder waardevol geworden.
 
Steeds vaker moeten mensen de koop van een woning afblazen, omdat zij de financiering niet rond krijgen of hun eigen huis niet verkocht krijgen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend gemaakt.

De NVM heeft nog geen precieze cijfers. "Maar we merken wel dat meer voorlopige koopcontracten worden ontbonden door problemen met de financiering", aldus de zegsman van de NVM.

Banken beoordelen hypotheekaanvragen kritischer. Bovendien verkopen veel mensen hun eigen woning voor een lager bedrag dan zij hadden gehoopt en duurt het langer voor zij een koper hebben gevonden.

De NVM komt in januari met cijfers over de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2008. Dan zal blijken welke gevolg de kredietcrisis precies heeft gehad op de woningverkopen.

De NVM rapporteerde in het derde kwartaal de eerste daling van de gemiddelde prijs van koopwoningen in achttien jaar. Daarnaast daalde het aantal verkochte woningen in die periode.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Partnerpensioen

Het partnerpensioen is het nabestaandenpensioen dat een partner krijgt na overlijden van degene die het pensioen heeft opgebouwd.