Crisis- en herstelwet aangenomen

18 maart 2010

Houten – In de nacht van 16 op 17 maart 2010 is de crisis- en herstelwet aangenomen door De Eerste Kamer. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben opgelucht gereageerd. De crisis- en herstelwet maakt het mogelijk dat de procedures rond grote bouwprojecten versneld worden. Dit kan de bouwsector veel extra omzet opleveren en zal een groot aantal arbeidsplaatsen in de sector redden.

De crisiswet maakt het mogelijk dat 58 bouwprojecten, van onder anderen wegen, sluizen, woningen en windmolenparken, versneld kunnen worden uitgevoerd. In eerste instantie was het plan dat de wet begin 2010 al in werking zou treden, maar de behandeling van de wet werd door de senaat uitgesteld.

Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland noemt het zeer vervelend dat de senaat zo lang gedaan heeft over het goedkeuren van deze wetgeving. Toch overheerst het positieve gevoel dat de wet is aangenomen.

Bouwbedrijven zullen pas eind dit jaar kunnen profiteren van de nieuwe wet. De Aannemersfederatie Nederland houdt er rekening mee dat veel bedrijven in de bouwsector de komende maanden nog een magere tijd tegemoet gaan. “Het gaat bij de nieuwe wetgeving immers niet om projecten die vandaag op morgen worden gerealiseerd.” Aldus een woordvoerder.

De projecten waarbij als eerste geprofiteerd zal kunnen worden van de nieuwe wetgeving, zullen de bouwsector zo’n 3 tot 4 miljard euro aan omzet op, denkt Bouwend Nederland. De precieze werkgelegenheid die hiermee gepaard zal gaan is nog onduidelijk.

Door de economische crisis hebben 40.000 tot 50.000 werknemers in de bouw hun baan verloren.

 

Bron: BNR

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

In gebreke stellen

In gebreke stellen is het schriftelijk melden aan (contract)partij dat deze niet, niet volledig, of niet tijdig aan zijn verplichtingen heeft voldaan.