Consumentenbond uit kritiek op hypotheekverstrekkers

22 augustus 2017

‘Klanten worden behandeld als een melkkoe’ zo koppen verschillende online media deze week. De uitspraak komt van De Consumentenbond, die zich opwindt over de schandalig hoge en onverwachte kosten die banken in rekening brengen als klanten tussentijds hun hypotheek willen aanpassen.

Uiteenlopende kosten

Vandaag, op 22 augustus verschijnt een onderzoek van de Consumentenbond, dat ingaat op de kosten die hypotheekverstrekkers in rekening brengen bij een wijziging op je hypotheek. Over wat voor wijzigingen gaat het dan? Meestal gaat het om een oversluiting naar een lagere rente, of een wijziging na een echtscheiding of het verlengen van de looptijd van de hypotheek. Precies eenzelfde onderzoek deed de consumentenorganisatie vorig jaar al. Banken kregen toen ook al flinke kritiek over zich heen, maar hebben dat blijkbaar naast zich neergelegd. De kosten die de verschillende banken in rekening brengen, lopen nog steeds flink uiteen.

Een paar voorbeelden…

Zo legt de ene bank zijn klanten die vanwege een echtscheiding hun hypotheek willen aanpassen een rekening van 1050 euro op, terwijl een andere bank daarvoor 2100 euro berekent. Ook de kosten voor de omzetting van hypotheekvorm loopt heel erg uiteen: bij de ene bank betaal je 150 euro hiervoor, bij de andere maar liefst 1495 euro.

Zelf aanpassingen doen?

Dit verschil in kosten heeft volgens de Consumentenbond vooral te maken met het feit dat sommige hypotheekverstrekkers bij hun klanten afdwingen dat zij bij een bepaalde wijziging een hypotheekadviseur inschakelen, terwijl de aanpassing zo simpel is dat ze het eigenlijk zelf zouden kunnen. Niet iedereen is het eens met deze, door de consumentenorganisatie gestelde conclusie. Zo merkt Vereniging Eigen Huis op dat de Consumentenbond de indruk wekt dat huizenbezitters zelf veel dingen kunnen regelen aan hun hypotheek. Maar, zo vindt de VEH zelf: ‘Mensen moeten niet te licht gaan denken over aanpassingen aan hun hypotheek.’

 

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aankoopsom

De aankoopsom is de overeengekomen prijs voor de aankoop van een woning, die in het koopcontract is opgenomen. Deze prijs komt tot stand door onderhandelingen tussen de kopende en verkopende partij …