Consument positief over verlaging maximale hypotheek

16 juli 2013

HOUTEN – Een kleine meerderheid van de consumenten vindt het een goed idee om in de toekomst enkel nog hypotheken toe te staan ter waarde van maximaal 80% van de waarde van de woning. Dit ondanks het feit dat starters dan jaren moeten sparen voor de aanschaf van een woning. Het voornaamste argument dat voor een dergelijke regel pleit is dat men zo minder snel in de problemen komt wanneer huizenprijzen dalen.

Bovenstaande blijkt uit een peiling door OverGeld.nl onder zo’n 6000 consumenten. De peiling werd gehouden in reactie op de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van Herman Wijffels. Eerder al viel op hypotheekrente.nl te lezen dat deze commissie zich uitsprak.

53% van de ondervraagden reageert positief op het idee van de 80%-grens. Volgens 37% zijn huiseigenaren in dat geval beter bestand tegen eventuele prijsdalingen op de huizenmarkt.
Een begrijpelijke vrees, daar recent bekend werd dat bij zo’n  één miljoen Nederlandse hypotheken de woningwaarde op dit moment lager is dan de hypotheeksom. 16% geeft aan de maatregel wel een goed idee te vinden, maar dan wel pas wanneer de crisis op de woningmarkt volledig voorbij is.
Ruim een kwart van de ondervraagden vindt de maatregel geen goed idee, omdat starters op deze manier beperkt worden in hun mogelijkheden. 19% geeft aan de grens van 100%, welke vanaf 2018 van kracht zal zijn, laag genoeg te vinden.

Wat vindt u van de voorgestelde maatregel om de maximale leencapaciteit te verlagen naar 80%? Laat uw mening klinken in een reactie op dit artikel of praat mee op onze facebookpagin.

Bron: OverGeld.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bruto inkomen

Het bruto inkomen is het inkomen voor aftrek van belastingen en premies zonder overhevelingstoeslag. Op basis van dit inkomen wordt bekeken wat uw maximale mogelijkheden zijn voor een hypotheek.