Consument niet op de hoogte van mogelijk lagere hypotheeklasten

18 november 2015

HOUTEN – Veel Nederlandse huizenbezitters weten niet dat het mogelijk is om hypotheeklasten tussentijds te verlagen. Onderzoek onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek, blijkt dat bij ruim de helft van hen niet bekend is of zij al dan niet kunnen profiteren van de lage rentestanden van dit moment.

Het merendeel van de ondervraagden is bijvoorbeeld onbekend met de rentekortingen die banken aanbieden wanneer men bij die bank ook een betaalrekening opent. Ook weet een meerderheid niet dat de rente eventueel omlaag kan, wanneer tussentijds gebruik gemaakt wordt van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ruim 54% is eveneens onbekend met het feit dat bij aflossen op de hypotheek overwaarde kan ontstaan, waardoor de hypotheek wellicht in een lagere tariefklasse gaat vallen. 

Opdrachtgever van het onderzoek, SNS Bank, geeft aan dat consumenten honderden euro's per jaar kunnen gaan besparen.  Consumenten zelf geven aan dat zij graag actiever geïnformeerd zouden worden door banken en hypotheekadviseurs over de mogelijkheden om hypotheeklasten te verlagen. 

Uit het onderzoek blijkt dat huizenbezitters zich wel bewust zijn van de boete die ze opgelegd krijgen wanneer zij een lopend hypotheekcontract openbreken om te profiteren van een lagere rentestand. Ook weet een meerderheid dat zij bij het aflopen van de rentevaste periode de actuele hypotheekrente gepresenteerd krijgen.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Contractuele aansprakelijkheid

Op grond van de aannemingsovereenkomst is de aannemer contractueel aansprakelijk. In de model koop-/aannemingsovereenkomst is bijvoorbeeld geregeld voor welke termijn de aannemer na oplevering van het pand aansprakelijk is voor …