Complete woning uit de fabriek

26 maart 2008

HOUTEN – Een bedrijf uit Groningen gaat huizen in de fabriek bouwen waardoor timmerlieden en metselaars niet meer in weer en wind buiten hoeven te staan. Deze woningen worden gemiddeld 20 procent goedkoper.
 
Ook zal de aanvoer van materialen in woonwijken verleden tijd worden. Deze methode bespaart 50 procent aan bouw- en restafval. Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam heeft een vinding gedaan om binnen vijf dagen een compleet huis in een fabriekshal te bouwen inclusief leidingen, riolering, kozijnen en sanitair. Met deze Europese vinding dingt het bedrijf mee naar de BouwRai Innovatieprijs.

Nadat het huis volledig in de fabriek is gebouwd, wordt het huis binnen een dag geplaatst. De inrichting van het casco is dan voor 80 procent compleet. Met dit systeem worden woningen samengesteld, inclusief leidingen, riolering en afbouwelementen. De VEH reageert zeer enthousiast op de nieuwe vorm van bouwen. "Vooral in stedelijke gebieden is dit een prachtige manier om efficiënt te bouwen. En ideaal voor starters, omdat nieuwbouwhuizen momenteel erg duur zijn", aldus VEH-zegsman Hans André de la Porte.

In de Groningse regio zijn de eerste huizen al op deze manier gebouwd. " De overlast in de wijk of straat blijft ook beperkt, omdat er nauwelijks nog aanvoer is van bouwmaterialen", zegt financieel directeur Henk Schipper van het bouwbedrijf. De woningen kunnen in diverse typen worden uitgevoerd, zoals gezins-, en starterswoningen, appartementen en levensloopbestendige woningen.

Deze nieuwe ontwikkeling gaat verder dan de bekende prefabwoningen. Daarbij worden in fabriekshallen tot nu toe de onderdelen van een woning vervaardigd.

Bron: telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Comparanten

Comparanten zijn de personen die voor het opmaken van een authentieke akte persoonlijk ter ondertekening voor de notaris verschijnen of voor de rechter voor een verklaring.