ChristenUnie: Financieel tekort van overheid in 12 jaar terugdringen

9 maart 2010

Houten – Als het aan de ChristenUnie ligt zal het huidige tekort van de overheid van 36 miljard euro binnen drie kabinetsperioden worden weggewerkt. Dit maakte de partij afgelopen maandag bekend. ChristenUnie is druk bezig met het verkiezingsprogramma voor de vervroegde verkiezingen op 9 juni. Leden van de partij kunnen een week lang reageren op de voorstellen, waarna het definitieve programma op het partijcongres zal worden vastgesteld.

 Bij het terugdringen van het financiële tekort gaat ChristenUnie uit van een combinatie van lastenverzwaringen en bezuinigingen. De zwaardere lasten moeten vooral bij de hogere inkomens komen, vindt de partij. Wat betreft de crisis- en hersteltaks denkt de partij aan een hoger tarief voor de inkomstenbelasting of een verhoging van btw op producten.

Door een gelijk tarief voor de belastingaftrek van hypotheekrente, wil de partij de bevoordeling van de hoogste inkomens doen verdwijnen. Verder wil de ChristenUnie af van de aflossingsvrije hypotheken en schuldaflossing op het huis bevorderen. Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor corporaties om huren te koppelen aan het inkomen. Op deze manier kunnen zij het zogeheten ‘scheefwonen’, dat wil zeggen mensen met een hoog inkomen en een lage huur, aanpakken.

Verder heeft de ChristenUnie ook nog plannen voor onder anderen een effectievere werkloosheidsregeling. Ook vindt de partij dat de overheid doelmatiger te werk moet gaan. Zo zouden er te veel bestuurslagen, toezichthouders, adviseurs en uitvoerders zijn die langs elkaar heenwerken. Daarin kan volgens de partij geschrapt worden.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rentebedenktijd

Bij aanvang van veel hypotheken heeft men gedurende één of twee jaar de mogelijkheid om te bepalen op welk moment de rente voor een nieuwe periode wordt vastgezet. In sommige gevallen …