Checklist huis bezichtigen

22 december 2016

Een nieuw huis kopen? Leuk! Maar het is ook de grootste aankoop in uw leven en een kat in de zak wilt u natuurlijk voorkomen. Waarop moet u letten bij het bezichtigen van een huis? Hypotheekrente.nl stelde een handige checklist op. Ook handig voor wie zijn woning te koop wil zetten.

Natuurlijk kijkt u globaal of u het huis mooi vindt en of het groot genoeg is. U kijkt wat u moet vervangen en wat niet. De keuken, de badkamer, de vloer: moet die eruit of kan die blijven zitten? Maar er zijn nog veel meer belangrijke(re) zaken.

Checklist

  • Ziet u vochtplekken en scheuren? En zo ja, wat is de oorzaak?
  • Is er voldoende lichtinval?
  • Heeft u genoeg privacy?
  • Hoe is de omgeving? Zijn er genoeg parkeerplekken, wat is de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt en hoe is de buurt? Bedenk goed dat de omgeving waarin het huis staat het enige is wat u niet kunt veranderen.
  • In het geval van een huis met tuin: schijnt er wel of geen zon in de tuin en wanneer op de dag?
  • Is er geluidsoverlast van verkeer?
  • Hoe zijn de ramen en deuren afgewerkt?
  • Welke apparatuur is er in huis? (Inbouwovens en –magnetrons, koelkasten, verwarmingsketel.) Hoe oud is het en in welke staat verkeert deze apparatuur?

Verliefd?

Gaat u nog een keer kijken? Ga dan op een ander tijdstip dan de eerste keer. ’s Avonds kan een huis weer een hele andere sfeer geven dan overdag. Kijk of u het huis dan óók nog aantrekkelijk vindt.
Wilt u zeker zijn van uw zaak? Vraag dan voordat u de koop definitief rondmaakt, een bouwkundige keuring aan. Zo weet u zeker dat u een goed beeld krijgt van de staat van het huis. Vooral bij oudere huizen is dit erg belangrijk!
En vraag uzelf als laatste af: ben ik verliefd op dit huis? Alles uit bovenstaande lijst kan kloppen, en toch kunt u het gevoel hebben dat het ‘m niet is. Volg uw gevoel!

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Verlengingsvoorstel

Je ontvangt minimaal een maand voor het eindigen van de rentevastperiode een verlengingsvoorstel van je hypotheekverstrekker. Hierin staan de rentepercentages van de diverse rentevastperiodes.