Bush komt Amerikaanse hypotheekmarkt te hulp

31 augustus 2007

WASHINGTON (ANP-AFX) – De Amerikaanse regering schiet mensen die door de hypotheekcrisis in de problemen zijn gekomen te hulp. Ze zal garant staan voor mensen die hun hypotheek niet meer kunnen afbetalen. President Bush zal later op de dag bijzonderheden naar buiten brengen.

Dat hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd. De financiële markten reageerden vrijdag positief op de aankondiging. Het plan is bedoeld voor mensen met een lager inkomen die door de stijgende rente hun hypotheekschulden niet meer kunnen aflossen. Door de Amerikaanse ingreep kunnen zij in huis blijven wonen en lopen zij niet het risico tot gedwongen verkoop. Naar schatting een tot twee miljoen Amerikanen zijn door de hypotheekcrisis getroffen.

Bush komt met het plan onder druk van de Democraten. Die verwijten hem onvoldoende te hebben gedaan tegen de crisis, die tot grote onrust heeft geleid op de financiële markten. Veel investeerders en banken hebben geld belegd in de hypotheeksector. Door de problemen aan de onderkant van de hypotheekmarkt zijn die beleggingen veel minder waard geworden. De problemen zouden bovendien de groei van de Amerikaanse economie negatief kunnen beïnvloeden.

Grote plussen

De aandelenmarkten reageerden positief op de aankondiging. In Azië verschenen vrijdag grote plussen op de borden en ook in Europa kwamen de markten met winst uit de startblokken. Eerder leidden de problemen op de hypotheek- en kredietmarkt wereldwijd tot forse koersdalingen. Diverse centrale banken zagen zich genoodzaakt in te grijpen met geldinjecties.

Door als overheid garant te staan, wordt voorkomen dat er door de hypotheekcrisis een domino-effect ontstaat. Zo'n effect kan optreden als veel Amerikanen hun huis uit moeten. Dit zou kunnen leiden tot een daling van de huizenprijzen. Zeker in combinatie met een dalend consumentenvertrouwen kunnen Amerikanen dan terughoudend worden met uitgaven. Dat heeft weer een negatief effect op de economische groei.

Later op de dag zal ook de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, van zich doen spreken. Ook hij zal waarschijnlijk ingaan op de problemen op de hypotheekmarkt. De afgelopen tijd wordt gespeculeerd op een mogelijke renteverlaging in de VS. Zo'n ingreep maakt lenen goedkoper, waardoor de economie een impuls kan krijgen. Volgende maand neemt de Federal Reserve daarover een besluit.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Rentebedenktijd

Bij aanvang van veel hypotheken heeft men gedurende één of twee jaar de mogelijkheid om te bepalen op welk moment de rente voor een nieuwe periode wordt vastgezet. In sommige gevallen …