Brexit gevolgen voor Spaanse huizenmarkt

6 juli 2016

De Brexit haalt ook de Spaanse huizenmarkt overhoop. Britten zijn veruit de grootste buitenlandse investeerders in het Spaanse vastgoed. Nu de pond minder waard is ten opzichte van de euro, is een mooie vakantievilla voor veel Britten niet meer te betalen, aldus Bloomberg.

Toegenomen hypotheeklasten

De Britten met een huis in Spanje betalen voor hetzelfde huis momenteel 10 tot 15 procent meer dan voor de Brexit. Het gaat met name om onderhoudskosten en toegenomen hypotheeklasten. Bovendien is de aanschaf van een woning in Spanje flink duurder door de ongunstige wisselkoers. Spanje vreest dat de Britten massaal wegblijven omdat ze zich geen Spaans huis meer kunnen permitteren.

Minder woningen verkocht

Aura Real Estate Experts, een adviesbureau dat zich richt op de Spaanse vastgoedmarkt, schat in dat de verkoop van woningen aan de Spaanse Costa’s de komende anderhalf jaar tot 20 procent lager uitvallen. Ongeveer één op de vijf woningen in Spanje die verkocht wordt aan een buitenlandse investeerder wordt verkocht aan iemand uit het Verenigd Koninkrijk.

Alles duurder voor Britten

Door de ongunstige wisselkoers wordt niet alleen een (vakantie)huis in Spanje duurder voor de Engelsen. Ook de kosten ter plekke zijn hoger, zoals de boodschappen en gas, water en licht etc. Britten gaan het liefst naar Spanje op vakantie. Vorig jaar kwamen er ongeveer 16 miljoen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje. Daarbij gaven ze in totaal 14,1 euro miljard uit, een stijging van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Renteverlies tijdens de bouw

Na de passeerdatum ontstaat in de regel het zogenaamde ‘renteverlies tijdens de bouw’. Na het passeren van de hypotheek boekt de notaris de gehele hypotheek naar een nieuwbouwdepot over. Uit dit …