Bouwsector wil hulp bieden aan kopers nieuwbouwwoning

3 april 2009

HOUTEN – De bouwsector wil hulp bieden aan kopers van nieuwbouwwoningen door de verkoop van hun oude huis te garanderen.

Directeur Jan Fokkema van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) bevestigde dit nadat er hierover een bericht in het AD had gestaan. Samen met de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, de NVB, is Neprom de intitiatiefnemer van het plan.

Zij willen een garantie, waarbij de verkoper kan rekenen op minimaal 90 procent van de taxatiewaarde van de woning. Er bestaat op kleinere schaal al een soortgelijke regeling. Het is de bedoeling dat deze regeling landelijk ingevoerd wordt, aldus Fokkema.

De financiering moet komen van provincies en gemeenten, maar de projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. Binnen één of twee maanden moet het fonds worden opgericht volgens Fokkema. “Anders is het te laat”, gezien de huidige situatie op de huizenmarkt.

Door de crisis worden er veel minder nieuwe huizen gekocht, waardoor ook de bouw van nieuwe huizen sterk is afgenomen.  Het kabinet is onlangs niet met maatregelen gekomen om de woningmarkt weer op de rails te krijgen. Daarom is de bouwsector nu met lokale overheden in overleg. Vanwege de grote hoeveelheid partijen die betrokken zijn bij het overleg, is het lastig om snel tot een besluit te komen.

Volgens Fokkema zien provincies en gemeenten wel de noodzaak van een garantieregeling in. “Zij hebben ook grote belangen omdat zij grond tegen een groene prijs willen verkopen.” Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel geld er precies nodig is voor het fonds. “Als je praat over duizend woningen, gaat het al snel om 200 miljoen euro. Maar als het goed gaat, zijn uitgaven in de praktijk niet nodig”, zegt Fokkema.

De plannen van de bouwontwikkelaars worden gesteund door de makelaarsvereniging NVM en de Vereniging Eigen Huis. Of het plan uiteindelijk gunstig zal uitpakken voor de consument, vragen beide partijen zich wel af. Dit hangt onder meer af van de getaxeerde waarde van de woning die verkocht moet worden. “Voor de consument moet blijken of de prijs voldoende is om nieuwe stappen te zetten”, aldus een woordvoerder van de NVM. Consumenten laten steeds vaker een ontbindingsclausule in het koopcontract opnemen, merkt de makelaarsvereniging. Hierin wordt de voorwaarde gesteld dat hun oude woning eerst verkocht moet zijn, voordat zij overgaan tot de koop van de nieuwe woning.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Niet-Wijzigingsbeding

Het niet-wijzigingsbeding houdt in dat de hypotheekgever de bezwaarde zaak niet zonder toestemming van de hypotheekgever mag veranderen.