Bouwplannen nodig vóór economische dip

De woningbouw loopt steeds verder vast. Tijd om in drastisch in te grijpen, zo vindt in ieder geval VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie in Nederland. Hun plan? Een taskforce in het leven roepen van rijksoverheid, gemeenten en bouwers.

Panklare projecten

Wat is de taak van deze bijzondere taskforce? Hans de Boer is er tegen De Telegraaf helder over: ‘Ze moet panklare projecten formuleren voor honderdduizenden woningen.’ Hij ziet dat vele Nederlanders, maar vooral de (plaatselijke) overheid denkt dat het wel goed zit met die bouwmarkt, omdat ‘ie al zo overspannen is. Toch waarschuwt De Boer voor naderend onheil, de bouwplannen drogen volgens hem in rap tempo op.

Verslechtering

Het VNO-NCW roept dit niet zomaar, recent meldde het Economisch Instituut voor Bouw dat er in 2018 maar liefst 10.000 woningen minder zijn gebouwd dan het voornemen was. Ook komende jaren verwacht het instituut geen verbetering, eerder een verslechtering. Het streefgetal van 75.000 nieuwe huizen per jaar gaat sowieso niet worden gehaald.

Vervelende combi

Voorzitter Hans de Boer voorspelt dat we op deze manier vroeg of laat in een situatie terechtkomen van groot woningtekort, terwijl de economie in een dip zit. Een heel vervelende combinatie. Hij wil met de taskforce dit voor zijn: bouwplannen maken voordat we economische neergang krijgen. Dan kan de bouw ook nog eens de verzwakkende economie ondersteunen en z’n ‘val’ breken.

Betere voorwaarden en grondprijzen

De gemeente denkt nu nog te vaak: er is genoeg (zelfs teveel) vraag, ik jaag de grondprijzen op! Daarnaast stellen steden, vooral in de Randstad, steeds hogere eisen aan woningbouwprojecten. Dan wordt het voor ontwikkelaars en financiers steeds minder aantrekkelijk om daar nog in te investeren. De taskforce moet deze manier van denken doorbreken en zorgen voor betere voorwaarden en grondprijzen. Natuurlijk moeten ze ook inzetten op goede bouwlocaties. Niet meer in hartje stad, maar daarbuiten.

Investeren in infrastructuur

Juist bouwen buiten de directe stad is volgens De Boer een oplossing voor de vastlopende woningmarkt. Maar dan moet er door de overheid óók flink worden geïnvesteerd in infrastructuur, in een nog toegankelijker OV-netwerk, juist naar de nieuw te bouwen ‘buitenwijken’ toe. Deze week presenteert het VNO-NCW zijn plannen tijdens de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse RAI. Of de taskforce er gaat komen? Als de noodzaak door rijksoverheid, gemeente en bouwers wordt gezien wél. Dat kan nog spannend worden.

Waarmee kunnen we je helpen?