Bos vindt dat renteverlaging bij consument terecht moet komen

26 november 2008

HOUTEN – Minister Bos vindt dat van banken verwacht mag worden dat ze een renteverlaging van de ECB uiteindelijk doorberekenen aan de consument door middel van lagere hypotheekrentes.

Op een Pvda bijeenkomst in Nijmegen benadrukte hij dat de politiek 'heel voorzichtig' moet zijn met maatregelen. Bos vreest dat banken juist meer risico's gaan nemen als ze gedwongen worden tot lagere rentetarieven.

De Tweede Kamer had Bos eerder gevraagd om een verklaring van de banken over de stijgende hypotheekrentes van de laatste maanden. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de opslag voor een hypotheek met een variabele rente in sommige gevallen verdubbeld is.

PvdA, SP en CDA vragen zich af of de hogere opslag wel in verhouding staat tot de risico's. Minister Bos gaf aan dat er niets mis is met een risico-opslag, maar dat 'deze situatie niet eindeloos kan duren'.

De Consumentenbond heeft banken eerder al opgeroepen het voordeel dat ze hebben als gevolg van de renteverlaging van de ECB, door te berekenen aan de consument.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afsluitprovisie

Afsluitprovisie was de beloning die onder andere hypotheekadviseurs ontvingen als zij een hypotheek afsloten bij een bepaalde geldverstrekker. Binnen deze provisie werden ook de advieskosten verwerkt. De consument betaalde de …