BNP Paribas stop op Nederlandse hypotheekmarkt

13 december 2011

HOUTEN – BNP Paribas stopt met ingang van 2012 met het verstrekken van nieuwe hypotheken op de Nederlandse markt. Ook in andere landen zal de Franse bank geen nieuwe hypotheekleningen meer verstrekken. BNP is tot deze ‘strategische heroriëntatie’ gekomen vanwege de hogere kapitaaleisen welke tegenwoordig aan banken gesteld worden.

Door het verkleinen van de hypotheekportefeuille wil BNP kapitaal vrijmaken om de buffers te vergroten. De bank heeft even overwogen om de Nederlandse hypotheekportefeuille in zijn geheel te verkopen, maar dit bleek in de huidige economische omstandigheden geen reële optie te zijn. Een woordvoerder laat weten dat het besluit geen gevolgen zal hebben voor bestaande klanten van BNP Paribas.

BNP opereerde op de Nederlandse markt niet onder eigen naam, maar financierde de verkoop van hypotheken via namen als ASR en de Hypotheker. BNP werd ook wel bestempeld als prijsvechter en was vorig jaar nog de snelste groeier op de Nederlandse hypotheekmarkt. BNP gaat wel verder met andere activiteiten in Nederland, zoals vermogensbeheer en verzekeringen.

BNP Paribas is niet de enige Franse bank die het zwaar heeft. Naast BNP kreeg nog een aantal andere Franse banken vrijdag een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody’s te verweken. S&P, een andere kredietbeoordelaar, schroefde eerder al de kredietwaardigheid terug.

Uit de ‘stresstest’ bleek vorige week dat Franse banken voor bijna 8 miljard euro moeten herkapitaliseren.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kopersmarkt

Van een kopersmarkt is sprake als er een relatief groot aanbod van koopwoningen is tegen een geringe vraag naar koopwoningen. In deze markt zullen verkopers concessies moeten doen om kopers …