BKR: Minder betalingsproblemen hypotheken

2 november 2016

Minder huizenbezitters hebben moeite met het betalen van hun hypotheek. Dit blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer. Het aantal mensen dat betalingsproblemen met hun hypotheek heeft, is in het eerste half jaar van 2016 met 3.156 afgenomen. In totaal zijn er 107.310 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen, zo blijkt uit de cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Ten opzichte van vorig jaar is er een afname van 5 procent.

Verdere daling

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel meldde in april al dat er daling te zien was in het aantal mensen dat een achterstand heeft op hun hypotheek. Deze trend lijkt door te zetten. Inmiddels zijn er ten opzichte van vorig jaar 5.371 hypotheekhouders met problemen minder. Het is voor het eerst in jaren dat het tij is gekeerd. Sinds het begin van de crisis in 2008 kwamen er steeds meer mensen in de problemen met het betalen van hun hypotheek. De piek was in juli 2015 toen 113.000 mensen moeite hadden met het ophoesten van de maandelijkse hypotheeklasten. Het BKR spreekt voorzichtig van een structureel herstel.

Positieve ontwikkelingen

De aantrekkende economie en werkloosheid dragen bij het de afname van het aantal mensen met problemen. Ook staan banken welwillender tegenover het helpen van mensen met een betalingsachterstand en staan minder huizen ‘onder water’.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Testateur

Een testateur is een erflater die een testament maakt of heeft gemaakt.