Bijna een kwart minder woningen verkocht

8 oktober 2009

HOUTEN – De woningverkoop is in het derde kwartaal met 23 procent gedaald vergeleken met het derde kwartaal van 2008. De prijs van een gemiddelde koopwoning nam af met 4,9 procent tot 229.000 euro.

Dat is gebleken uit de laatste cijfers van de NVM. Toch ziet de organisatie “enige tekenen van voorzichtig herstel”. NVM baseert dit onder meer op de huizenprijzen, die ten opzichte van het tweede kwartaal niet verder zijn gezakt.

Het aantal verkopen lag weliswaar 1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2009, maar deze daling is kleiner dan gebruikelijk. Historisch worden er in het derde kwartaal zo’n 5 procent minder woningen verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal.

“We zien een rustiger, zich stabiliserend beeld op de woningmarkt. Er is geen sprake van een diepe val. Echt heel positieve signalen uit de markt zijn er nog niet, maar er lijkt in ieder geval een beweging naar boven op gang te komen'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

De NVM handhaaft haar eerdere voorspelling voor 2009: een daling van de huizenprijzen met 5 procent.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Objectsubsidie

Dit is een subsidie die niet wordt verstrekt op basis van de kenmerken van de eigenaar of gebruiker, maar op grond van de kenmerken van het gebouw.