Bewaar je oude belastingaangiftes!

26 juni 2018

De Telegraaf kwam onlangs met een gouden tip voor mensen die al vóór 2013 een hypotheek hadden en binnenkort een nieuw huis willen kopen. Neem contact op met de Belastingdienst en zorg ervoor dat je je belastingaangifte over 2012 kunt laten zien.

Overgangsrecht

Vóór 2013 was de aflossingsvrije hypotheek veruit de meest populaire leenvorm. Sinds de veranderde regelgeving in het voornoemde jaar, is dat voorbij. Een aflossingsvrije hypotheek betekent immers: geen hypotheekrenteaftrek meer. Maar voor mensen die al jaren een aflossingsvrije hypotheek hebben en een nieuw huis willen kopen, is er het overgangsrecht.

50% aflossingsvrij

Het overgangsrecht houdt in dat je 50% van de waarde van de nieuwe woning aflossingsvrij kan lenen met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Er is wel één maar: het mag nooit meer zijn dan de hypotheek die je op 31 december 2012 had. Precies daarom vraagt de bank je om de belastingaangifte over 2012 te laten zien, hierop staat namelijk de eigenwoningschuld van dat jaar.

Oude belastingaangiftes

Zonder de informatie van deze oude belastingaangifte, kan de bank geen akkoord geven voor de nieuwe hypotheek. Je kunt die aangifte natuurlijk via de Belastingdienst aanvragen, maar het duurt al snel zo’n vier à vijf weken voordat je die krijgt toegestuurd. En dan zijn inmiddels de ontbindende voorwaarden van je hypotheek verlopen en zit je opgescheept met een huis dat je niet financieren kan.

Wat is er mogelijk?

Sowieso is het aan te raden voor huizenzoekers met een aflossingsvrije hypotheek om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur voordat ze echt op woningjacht gaan. Die weet precies wat je nodig hebt qua papieren en wat er mogelijk is qua financiering.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Juridisch eigendom

Juridisch eigendom wordt verkregen door levering. Deze levering geschiedt bij notariële akte en deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers.