Betalingsproblemen hypotheken nemen (nog steeds) af!

1 november 2017

Maar liefst tien kwartalen achter elkaar nemen de betalingsproblemen met betrekking tot hypotheken af. Dit bleek uit de BKR Hypotheekbarometer, die eens in het halfjaar naar buiten wordt gebracht.

Hypotheekbarometer

De (Stichting) Bureau Krediet Registratie houdt van elke persoon in Nederland met een afgesloten krediet een elektronisch dossier bij, in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Eén keer per halfjaar publiceert het BKR hun Hypotheekbarometer, die inzicht geeft in de trends en ontwikkelingen op het gebied van betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheken.

Een fikse daling

Het BKR had deze keer goed nieuws: het aantal hypotheekbezitters dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast, neemt verder af. Wanneer heb je precies last van voornoemde ‘problemen’? Als je drie maanden op rij de hypotheeklast niet hebt kunnen betalen, zo definieert de BKR. Deze groep is steeds kleiner aan het worden. Ze bestond een halfjaar geleden nog uit 105.000 mensen, nu uit 90.600, een fikse daling.

Ter vergelijking

Voor het tiende achtereenvolgende kwartaal vindt een daling plaats. Het aantal van 90.600 met een hypotheekprobleem is nog ongeveer een derde hoger dan het vijf jaar geleden was. Maar, ter vergelijking, in 2015 waren er maar liefst 305.000 met een ‘probleemhypotheek’. Dit is alsnog natuurlijk een heel klein deel van het totale aantal mensen met een hypotheek in Nederland: zo’n 3,5 miljoen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vertragingsrente

Vertragingsrente kan in rekening worden gebracht door de bouwer als je bouwtermijnen te laat betaalt.