Beste zomer voor hypotheekmarkt (sinds 2007)

12 november 2019

In het afgelopen derde kwartaal is de hypotheekmarkt flink gegroeid. Dat komt voornamelijk door de grote groep doorstromers die een nieuwe hypotheek aanvroegen. Ook over- en bijsluiters leverden een sterke bijdrage deze periode, en zelfs het percentage starters dat een lening afsloot is toegenomen.

Hoogste marktaandeel

Voor de banken die hypotheken verstrekken was het een fantastisch derde kwartaal. Ze bereikten hun hoogste marktaandeel sinds 2013, zelfs terwijl grootbanken als ING en Rabobank er iets op achteruit gingen in vergelijking met eerdere kwartalen. In de groeiende concurrentiestrijd met pensioenfondsen, verzekeraars en andere geldverstrekkers, behouden de banken nog 66% van het totale marktaandeel.

28 miljard euro

Wat de complete hypotheekomzet in het derde kwartaal betreft: die nam toe met ruim 15% ten opzichte van het kwartaal ervoor tot maar liefst 28 miljard euro. In totaal zijn er tot en met het derde kwartaal al 85.000 hypotheken afgesloten. In de zomer is de gemiddelde hypotheeksom daarnaast naar historische hoogte gestegen van 324.000 euro.

Huizenmarkt vs. hypotheekmarkt

Het is dus ontzettend druk op de hypotheekmarkt, iets wat je niet zou verwachten met de huizenmarkt die juist wat afkoelt. De gemiddelde stijging van de huizenprijzen was bijvoorbeeld maar 1,3% ten opzichte van het tweede kwartaal. Toch zien we op jaarbasis nog een flinke stijging van de gemiddelde woningprijs, die ligt op een ruime 7,2%.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Middelrente

Een middelrente is een middeling van het verschil in de dagrente en je┬ácontractrente. Het kan gunstig voor je zijn om te middelen als de dagrente lager is dan de rente …