Bestaande hypotheken mogen na 1 januari meeverhuizen

9 november 2012

HOUTEN – Huizenbezitters met een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), worden bij een verhuizing na 1 januari 2013 niet verplicht tot aflossen. Hierover verschafte minister Blok van Wonen en Rijksdienst vrijdag duidelijkheid in antwoord op Tweede Kamervragen.

Op verzoek van de minister zal het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) de regels zodanig aanpassen dat mensen hun bestaande spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG na 1 januari 2013 mee kunnen nemen naar een andere woning, zonder dat hier eisen aan verbonden worden omtrent het verplicht annuïtair aflossen van de lening.

Het aflossingsvrije deel van de hypotheek mag met NHG voor bestaande gevallen nog maximaal 50% zijn. Het is mogelijk een hypotheek met NHG af te sluiten wanneer hypotheek maximaal €320.000,- bedraagt. De rente over nieuwe aflossingsvrije hypotheken is na 1 januari 2013 niet meer fiscaal aftrekbaar.

 

Bron: Fintool

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Stichting Garantie en Waarborgfonds Nederland

Stichting Garantie- en Waarborgfonds Nederland is een waarborg met een aan de GIW-regeling vergelijkbare verzekering die kan worden afgesloten door een opdrachtgever wanneer de aannemer niet is aangesloten bij het GIW.