Beperking hypotheekrenteaftrek raakt ook huurders

19 april 2010

Houten – Wanneer de hypotheekrenteaftrek beperkt wordt, heeft dit niet alleen gevolgen voor eigenaren van een eigen woning. Huurders zullen eveneens de negatieve gevolgen van een dergelijke maatregel ondervinden. Dit meldt Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek maakt het kopen en bewonen van een eigen huis duurder. Dit heeft als gevolg dat de waarde van woningen zal dalen, waardoor het aantal verhuizingen afneemt. Deze afname komt de bouw van nieuwe koopwoningen niet ten goede, wat vervolgens ook zijn weerslag zal hebben op de bouw van sociale huurwoningen.

Tevens zal beperking van de hypotheekrenteaftrek leiden tot minder doorstroom in de huursector. Wanneer woningbezitters niet verhuizen, maar blijven zitten waar ze zitten, nemen de kansen voor huurders die een woning willen kopen af. Dit heeft als gevolg dat ook in de sociale huursector de doorstroming verder zal afnemen. Er valt dan voor iedereen minder te kiezen.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Boetevrij aflossen

Wat is boetevrij aflossen? Vaak is bij een hypotheek toegestaan om naast het verplichte deel een extra bedrag boetevrij af te lossen. Het bedrag dat u boetevrij mag aflossen varieert van 10 tot …