Beperking hypotheekrenteaftrek bespreekbaar voor Nederlanders

20 september 2011

HOUTEN – Voor de ‘gemiddelde Nederlander’ zou beperking van de hypotheekrenteaftrek best een goede oplossing zijn voor de huidige tekorten. Dit blijkt uit een bezuinigingsonderzoek van de Volkskrant. Verder gaven de ondervraagden aan te willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en defensie. Ook de inkomensbelasting zou omhoog mogen.

 

De onderzoekers van de Volkskrant legden aan een representatieve groep Nederlanders de vraag voor waarop ze wilden bezuinigen als de begroting in totaal met 35 miljard, 18 miljard en 5 miljard euro zou moeten krimpen.

Wanneer er met 35 miljard dient te worden bezuinigd, dan is de gemiddelde Nederlander bereid de hypotheekrenteaftrek met 30% te beperken. VVD-stemmers willen niet dat er iets veranderd wordt aan de hypotheekrenteaftrek, terwijl CDA-, PVV-, en D66-kiezers bij een bezuiniging van 18 miljard instemmen met een verlaging naar uiterlijk 42%. De achterbannen van PvdA, SP en GroenLinks zijn dan tot een verlaging van 30% bereid.

Belastingverhogingen blijken ook bespreekbaar te zijn. Men ziet een verhoging van de inkomstenbelasting met 1% voor iedereen als een geschikte manier om de rijksbegroting op orde te krijgen. Tevens vindt men het een goede oplossing om de winstbelasting op te voeren en het lage BTW-tarief zou van 6% naar 12% mogen.

Uit het onderzoek blijkt dat er wel een taboe is op bezuinigingen in de gezondheidszorg.

Bron: de Volkskrant

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Precariorechten

Precariorechten zijn bijvoorbeeld het recht om boven de openbare grond balkons te hebben of het recht om openbare grond tijdelijk te mogen gebruiken, in verband met een verbouwing.