Klik hier om WhatsApp te openen

Ben jij een duurhuurder? Doe mee met de landelijke hypotheekpilot!

7 februari 2022

Huur jij al jarenlang een huis in de vrije sector tegen een hoog tarief, maar kun je niet genoeg lenen om een woning te kopen? Voor deze huishoudens is er sinds kort een speciaal hypotheekinitiatief, opgezet door BLG Wonen, Aegon, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Grote kloof

Met de pilot ‘Duurhuur’ willen de meewerkende partijen huurders met fikse woninglasten meer ruimte op de woningmarkt bieden. Hoe? Door de mogelijkheid te bieden om een hypotheek af te sluiten die per maand ongeveer net zoveel kost als hun huur. Er bestaat nu door strenge regelgeving een grote kloof tussen wat je als koper mag lenen voor je hypotheek en wat je werkelijk kunt betalen. Tijdens de pilot wordt onderzocht of de inkomensregels voor bepaalde groepen verruimd kunnen worden.

Grote groep duurhuurders

Wat is een duurhuurder? Dat is iemand die meer dan een derde van zijn netto-inkomen aan de huur uitgeeft. Door middel van veranderende maatwerkfinanciering krijgen 1000 duurhuurders de kans om een hogere hypotheek af te sluiten dan voorheen mogelijk. Dat werd ook tijd. Er zijn in Nederland circa 574.000 duurhuurders, waarvan 61% meer dan die 33% van z’n inkomen aan huur uitgeeft.

Onbereikbare woningmarkt

Veel duurhuurders voelen zich gevangen in hun situatie. Ze verdienen teveel om in aanmerking te komen voor sociale huur, maar te weinig om zich (met deze regelgeving) een woning te kunnen veroorloven. Voor eenzelfde soort huis ligt de maandelijkse huur vaak veel hoger dan de totale lasten van een koopwoning.

Deelnemen aan pilot

Voor het meedoen aan de pilot gelden een aantal aanvullende voorwaarden. Zo moet je al minimaal 36 maanden een hoge huur betalen en moet je kunnen aantonen dat die huur tijdig en met vaste regelmaat is betaald. Daarnaast moet je inkomen tijdens de huurperiode stabiel zijn gebleven. Ook mag je alleen een hypotheek met NHG (dus tot €355.000,-) afsluiten. Als je een hypotheek binnen de pilot afsluit, worden de eigenaarslasten (ingeschat rond de 1,3%) en de hypotheeklasten bij elkaar opgeteld. Deze gezamenlijke lasten mogen niet meer dan 130% zijn van de toegestane financieringslast onder de huidige regelgeving.


Ben jij een duurhuurder en zou je mee willen doen aan de pilot? Neem contact met ons op!

Auteur: Francis Boer

Waarmee kunnen we je helpen?