Belastingvrij schenken populair

16 april 2014

HOUTEN – Het belastingvrij schenken ten behoeve van een woning is zeer populair. De afgelopen vijf maanden schonken zo’n 34.000 Nederlanders tot een ton belastingvrij aan hun kinderen. Het belastingvrij schenken is sinds oktober 2013 mogelijk gemaakt door de belastingdienst, op voorwaarde dat het geld besteed wordt aan de aankoop of verbouwing van een woning, of aan de aflossing van de hypotheekschuld.

Verwacht werd, dat tot en met december 2014 zo’n 20.000 mensen gebruik zouden maken van de regeling, dit aantal is echter nu al overtroffen. Hoeveel geld er in totaal al geschonken is middels de regeling is niet bekend. De gemiste belastinginkomst als gevolg van deze regeling zorgen niet voor een gat in de begroting, zo verzekerd de Belastingdienst. De schenkingen leiden er immers ook toe dat de overheid minder geld kwijt is aan hypotheekrenteaftrek.

Voorheen mochten ouders maximaal €50.000,- belastingvrij schenken aan hun kinderen ten behoeve van de woning. Inspelende op de crisis werd dit bedrag verdubbeld, om zodoende de woningmarkt te stimuleren. De fiscale maatregel zal tot 1 januari 2015 van kracht zijn.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Woningdichtheid

De woningdichtheid is het aantal woningen per oppervlakte-eenheid, uitgedrukt per hectare. Er is een onderscheid tussen netto woningdichtheid (oppervlakte voor de tuinen, woningen, blokgroen en bijbehorende verharding) en bruto woningdichtheid …