Belasting op eigen huis oplossing oververhitte woningmarkt?

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft recent een analyse geschreven over de aanpak van de problemen op de woningmarkt. Een van de belangrijkste adviezen die ze geven: laat huiseigenaren vermogensbelasting betalen over de overwaarde van hun woning. In ruil voor deze hogere belasting moet de inkomstenbelasting omlaag.

Fiscale cadeautjes

Al eerder waarschuwde DNB al voor de risico’s van de huidige staat van de woningmarkt. Maar in de pas gepubliceerde analyse gaan ze verder in op mogelijke oplossingen. De adviezen zijn bedoeld voor de overheid, zíj moeten er mee aan de slag. Kern van de DNB-adviezen: schaf zoveel mogelijk ‘fiscale cadeautjes’ af, voordeeltjes die huiseigenaren hebben ten opzichte van bijvoorbeeld huurders.

Overwaarde belasten

Wat verstaan we onder ‘fiscale cadeautjes’? Bijvoorbeeld de hypotheekrente die mag worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Daar wordt jaarlijks 9 miljard euro aan uitgegeven. Daarnaast, zoals al genoemd werd, hoeft een woningeigenaar bijna geen vermogensbelasting te betalen over de overwaarde van het eigen huis. Huurders daarentegen betalen belasting over al hun vermogen boven de 50.000 euro.

Voordeel voor de meerderheid

Het afschaffen van bovenstaande cadeautjes zou volgens DNB kunnen worden gebruikt om de inkomstenbelasting voor iedereen te verlagen. Volgens hun berekeningen zou dit voordelig zijn voor 70% van de Nederlanders. Vooral huurders krijgen zo meer kans op een koopwoning. Het kan negatief uitpakken voor een kleine groep, veelal jonge huiseigenaren met een woning waarvan de WOZ-waarde boven de €260.000,- ligt.

Afschaffing jubelton

Afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met maar liefst 19% gestegen. Nergens in Europa stijgen de prijzen zo snel. Een extra reden om rigoureus in te grijpen. Nog zo’n ‘fiscaal cadeautje’ dat volgens DNB kan worden afgeschaft, is de ‘jubelton’. De €100.000,- die familieleden belastingvrij kunnen schenken aan startende kopers moet verdwijnen.

Bestedingsruimte starter

Tot slot moet de bestedingsruimte, die recent flink is verruimd door startersleningen en afschaffing van overdrachtsbelasting voor diezelfde starters, niet verder worden vergroot. Dat maakt de risico’s voor de kopende starter onnodig groot.

En wat vindt DNB van bouwen? Is dat nog een oplossing voor de woningnood naast alle fiscale aanpassingen? De Nederlandsche Bank adviseert zeker om bij te bouwen, maar wel in combinatie met de door hen aangedragen oplossingen.

Waarmee kunnen we je helpen?