Begin 2013 recordaantal hypotheken onder water

26 maart 2014

HOUTEN – Het aantal huishoudens met een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning lijkt in 2013 een hoogtepunt te hebben bereikt. Begin 2013 stonden 1,4 miljoen huizen 'onder water'. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag presenteerde. Een huis staat onder water als de woningwaarde lager ligt dan de hypotheekschuld. Als iemand dan opeens zijn huis wil verkopen, zal er waarschijnlijk een flinke restschuld overblijven.

Het aantal huishoudens met onderwaarde steeg in 2012 van 1,1 miljoen naar 1,4 miljoen, vooral door een stevige daling van de huizenprijzen. Het lijkt erop dat het aantal huishoudens met onderwaarde een hoogtepunt heeft bereikt begin 2013.

In het afgelopen jaar daalde de huizenprijzen in veel regio's minder hard en volgens banken zijn consumenten ook extra gaan aflossen om te voorkomen dat hun huis onder water zou raken. Het kabinet heeft aflossen ook gestimuleerd door schenkingen die gebruikt worden belastingvrij mogelijk te maken tot een bedrag van 100.000 euro.  Banken staan tijdelijk huishoudens met onderwaarde toe om grote aflossingen te doen, zonder dat hier aflosboetes voor gelden.

Vooral jonge huiseigenaren hebben vaak onderwaarde. Bij ongeveer 1 miljoen huishoudens met onderwaarde is de kostwinnaar jonger dan 45 jaar. Deze huiseigenaren hebben vaak vlak voor de prijsdalingen van de laatste jaren een huis gekocht.

Ondanks dat het aantal huishoudens met onderwaarde toenam in 2012, blijven er altijd nog meer mensen met overwaarde (een hypotheeksom die lager is dan de waarde van de woning). Begin 2013 waren er volgens het CBS 2,1 miljoen huishoudens met overwaarde. Huiseigenaren met overwaarde zijn vaak 40 jaar of ouder. Zij hebben in een gunstige tijd een woning gekocht of al een aanzienlijk deel van de hypotheek afgelost.

Nog eens 720.000 huishoudens hebben hun huis met eigen geld gekocht of hun hele schuld afgelost. Zij hebben dus geen hypotheekschuld.

 

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekkantoor

Hypotheekkantoor is een andere benaming voor het kadaster. Bij het kadaster is het eigendom van alle onroerende zaken vastgelegd. Hier worden de kadastrale kaarten en openbare registers beheerd.