Banken trekken bij schulden eerder aan de bel

31 oktober 2011

HOUTEN – Banken grijpen vandaag de dag eerder in bij gezinnen met schulden dan voorheen het geval was. Vooral wanneer het achterstanden met de hypotheek betreft, trekken geldverstrekkers sneller aan de bel. Dit meldde de NOS afgelopen zaterdag in een rapportage.

Jan Molenaar, hoofd hypotheekverstrekkingen bij de Rabobank, laat weten dat banken er bovenop zitten in gevallen waarbij schulden een rol spelen. “Als mensen problemen hebben, trekken we na een maand al aan de bel. Dat is in het belang van de klant.” Aldus Molenaar.

Oorzaak van eventuele schulden is niet alleen dat mensen minder verdienen. Het is vooral een kwestie van te veel schulden bij verschillende partijen. “Er is een enorme consumptiedwang. Mensen kunnen via het internet goederen kopen zonder dat ze in de gaten hebben dat het geld kost.” Geeft Molenaar aan. Mede daardoor heeft men meerdere schulden bij verschillende instanties. “Vroeger was er een schuld bij de bank en dan misschien ergens een lening voor een auto en dat was het dan. Maar nu hebben mensen vaak bij tien tot vijftien verschillende instanties schulden.”

De banken proberen in veel gevallen via een budgetcoach de schulden te saneren. “We kunnen er natuurlijk wel wat aan veranderen. Je kan spelen met het maandelijkse bedrag. Een paar maanden minder betalen, of helemaal niet. We schelden alleen geen schulden kwijt, daar beginnen we niet aan. Maar regelingen zijn te treffen, dat is ook in ons belang.”

Ondanks de toename van schulden, is er geen stijging in het aantal gedwongen verkopen van huizen. Zo komt de Rabobank op hooguit 170 gedwongen verkopen per jaar.

Bron: Fintool

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Pro resto hoofdsom

De pro resto hoofdsom is de nog openstaande (hypothecaire) schuld na aftrek van alle (administratieve) aflossingen en kosten.