Banken stunten met hypotheekrente

19 april 2017

De grote banken stunten met hun populairste hypotheekrentes. Dat doen ze met name op 10 jaar vast (NHG). Op 20 jaar vast is het verschil met pensioenfondsen en verzekeraars minder groot geworden. Hiermee lijken de grootbanken klaar voor de voorjaarspiek van de komende maanden, meldt De Hypotheekshop.

Daling kapitaalmarktrente

Rabobank zit nu op 1,7 procent, ING op 1,64 procent en ABN Amro op 1,78 procent. SNS volgt nu ook met 1,65 procent op een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. Door de aanhoudende daling van de kapitaalmarktrente lijkt de verlaging van de hypotheekrente door te zetten. De daling van de kapitaalmarktrente lijkt vooral veroorzaakt te worden door de oplopende spanning in de wereld rond landen als Noord-Korea en Syrië. Wellicht ook dat de hoge verwachtingen van Trumps economische plannen wat afnemen. Op korte termijn lijkt hierdoor een stijging van de hypotheekrente niet waarschijnlijk.

Meer concurrentie

De grootbanken moeten zich bovendien steeds meer verweren tegen nieuwe partijen op de hypotheekmarkt, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en ’regiepartijen’, die hun financiering uit het buitenland halen. Het marktaandeel van de banken daalde een paar maanden geleden voor het eerst tot onder de 50 procent. Nu zit het daar weer boven.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Herberekening annuïteit

Als je extra aflost op een annuïteitenhypotheek kan de maandtermijn worden herberekend/verlaagd. Dit wordt een herberekening van de annuïteit genoemd. Een aantal banken voeren deze herberekening uitsluitend op verzoek van …