Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Bank hoeft berekening boeterente niet te delen

Bank hoeft berekening boeterente niet te delen
4 september 2017


Bij het openbreken van een hypotheek, is de bank niet verplicht om de precieze berekening van de boeterente te delen. Het is voldoende voor de klant om te weten dat de berekening controleerbaar is, zo oordeelt het Kifid in een recente zaak.


Specificatie niet nodig

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) boog zich recent over een zaak waarin de woningeigenaar een specificatie eiste van de berekening van de boeterente door de Rabobank. De bank voldoet aan de zogenoemde Autoriteit Financiële Markten (AFM), ze maakt namelijk de boeteberekening controleerbaar. Een specificatie is dus niet nodig volgens het klachteninstituut.

Te hoge boeterente?

De klant meende dat het bedrag dat ze berekend had aan mis te lopen rente-inkomsten te hoog was. De situatie was als volgt: in 2007 sloot de klant een hypotheek af van €390.000, waarbij een rentetarief van 5,3% over 20 jaar gold. Hij wilde het contract in juni 2016 opbreken. Hierop berekende de Rabobank een boeterente van €71.000. Dit was nog maar een berekening, nog geen definitief bedrag. In juli kwam dat definitieve bedrag er wel: €80.000.

Op portefeuilleniveau

De klant stapte daarop naar het Kifid, hij meende dat er ten minste €35.000 van dit bedrag af moest, want de bank zou meer in rekening brengen dan de daadwerkelijke schade, wat volgens vernieuwde Europese regels sinds juli 2016 niet meer mag. Waar de klant geen rekening mee had gehouden, is dat het financiële nadeel berekend mag worden op portefeuilleniveau, niet per specifiek geval. De boeterente is dus gebaseerd op de portefeuille.

De bank kán zelfs geen gedetailleerde specificatie van de berekening aan de klant geven, en dit hoeft van Kifid dus ook niet.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Week 9: “Hoe zit het nou eigenlijk precies met de hypotheekrenteaftrek?”
Nederlandse woningbezitter zeer bewust bezig met financi
Huizenprijzen dalen verder aldus IMF

HOUTEN – Uit nieuwe schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat de daling van de huizenprijzen de bodem nog niet hebben bereikt in Nederland. Dit strookt met de … lees meer

Huizenkoper overdrijft inkomen

HOUTEN – Mensen die een nieuw huis gaan kopen overdrijven financiën om een hogere lening te krijgen.  Veel starters overdrijven de werkelijkheid om op deze manier hun nieuwe huis te … lees meer

Woningmarkt landgoederen trekt aan

Landgoed kopen? De markt trekt na jaren weer licht aan. Op dit moment staan er in Nederland ruim honderd landgoederen te koop. De gemiddelde vraagprijs voor een te koop staand … lees meer

Klein Bentveld – Het duurste huis op Funda
Over hypotheken

Stichting Garantie en Waarborgfonds Nederland

Stichting Garantie- en Waarborgfonds Nederland is een waarborg met een aan de GIW-regeling vergelijkbare verzekering die kan worden afgesloten door een opdrachtgever wanneer de aannemer niet is aangesloten bij het GIW.