Amsterdam verkopersmarkt bij uitstek

21 september 2016

Woningzoekers in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes hadden de afgelopen vier kwartalen gemiddeld 1,4 woningen om uit te kiezen. Hiermee is de woningmarkt hier het krapst van Nederland. De meeste keuze aan woningen is er in Wieringerwaard in de gemeente Anna Paulowna in Noord-Holland. Daar hebben kopers gemiddeld de keuze uit 187,6 woningen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de tien woningen per koper.

Krappe markt?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft op verzoek van De Monitor voor het dossier Koophuis een lijst samengesteld van wijken waar het aanbod op de woningmarkt het krapst is. Maar liefst zeven Amsterdamse wijken voeren die lijst aan. Op de achtste plek staat de Utrechtse wijk Zuid (Tolsteeg, Hoograven en Lunetten), waar woningzoekers gemiddeld 2,6 woningen hebben om uit te kiezen. In totaal heeft Nederland 29 wijken waar kopers keuze hebben uit 4 of minder woningen. Deze wijken liggen allemaal in de Randstad, met uitzondering van vijf Groningse wijken, namelijk Oranjewijk, Stadsparkwijk, Korrewegwijk, Herewegwijk en Helpman, en Schilders- en Zeeheldenwijk.

Verkopersmarkt

Een wijk waar tussen de 0 en 5 woningen per koper worden aangeboden, definieert NVM als zogeheten verkopersmarkten. Omdat het aanbod klein en de vraag groot is, hebben voornamelijk verkopers voordeel van die markt. NVM beschouwt een markt met 5 tot 10 woningen per koper als een evenwichtige markt.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering kent twee hoofdvormen. Bij de eerste vorm keert de verzekering geld uit bij overlijden waarmee de kosten betaald kunnen worden. Bij de andere vorm wordt de begrafenis of …