Amsterdam aantrekkelijkste woonplaats

20 juni 2016

Amsterdam is, net als tien jaar geleden, de aantrekkelijkste stad om in te wonen. Amsterdam wordt gevolgd door Utrecht en Amstelveen. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas van gemeenten. Dordrecht is de grootste stijger qua aantrekkelijkste woonstad en Emmen is het minst in trek.

Dordrecht is bezig met een opmars; deze stad steeg van de dertigste naar de veertiende plek. Ook Arnhem en Eindhoven en andere steden die hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van de binnenstad stijgen in populariteit. Emmen is de minst aantrekkelijke stad en stoot daarmee Heerlen van de laatste plaats. Ook veel nieuwe steden, zoals Purmerend, Zoetermeer en Spijkenisse, zijn minder populair geworden.

Verdringing op woningmarkt

Aantrekkelijke steden, zoals Amsterdam en Utrecht zijn de laatste jaren flink gegroeid, terwijl onaantrekkelijke steden, zoals Heerlen, Spijkenisse en Emmen juist minder inwoners tellen dan tien jaar gelden. Uit de Atlas blijkt dat wel dat in de populaire steden vaak sprake is van verdringing op de woningmarkt. Wie het kan betalen, woont in de mooiste wijk nabij het centrum. De minder gefortuneerden vestigen zich aan de randen van de stad en dat zorgt voor segregatie en ongelijkheid. Ook profiteert niet iedereen van de economische kansen in de steden

Wonen aan het water

De nieuwe Atlas voor gemeenten heeft ook onderzoek gedaan naar wonen aan het water. Daaruit blijkt dat de voordelen van wonen aan het water sterk opwegen tegen de nadelen. Huizen die staan op een plek met overstromingsrisico zijn gemiddeld ongeveer 1 procent goedkoper. Maar de voordelen van wonen aan het water, zoals recreatiemogelijkheden, wegen daar ruimschoots tegenop.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Accessie

Accessie wordt ook wel natrekking genoemd. Het is een vorm van eigendomsverkrijging. Een voorbeeld van natrekking is iemand die een stuk grond in eigendom heeft en daardoor automatisch eigenaar wordt …