AFM wil af van tophypotheek

2 maart 2010

Houten – AFM gaat de verstrekking van de dure hypotheken nu echt aanpakken om vooral starters tegen zichzelf te beschermen.

Vorig jaar kwam de Autoriteit Financiële Markten plotseling met de mededeling dat er een verbod op de zogeheten tophypotheken zou komen.  De hypotheekmarkt stond op z’n kop en ook vanaf de woningmarkt kwam veel protest. Minister Bos heeft de plannen van de AFM toen te voorkomen. Nu werkt de AFM echter aan een aantal voorstellen om het verstrekken van te hoge hypotheken alsnog verder te voorkomen. Hiervan betreft één voorstel de tophypotheek.

Een tophypotheek is een hypotheek waarbij het geleende bedrag hoger is dan de waarde van de woning. Zo’n hypotheek brengt risico’s met zich mee. Wanneer de eigenaar het huis moet verkopen blijft er een deel van de lening over, een restschuld. Deze restschuld vormt een probleem. Wanneer iemand gedwongen is zijn huis te verkopen, heeft deze persoon meestal geen ruimte in zijn maandelijks budget voor het aflossen van een lening.

Er zijn ruim 300.000 tophypotheken in Nederland. Bij de aankoop van een eerste woning is het aardig gebruikelijk  om de koopsom van de woning plus de bijkomstige kosten te lenen, mits daar genoeg inkomen voor is. Dit is niet geheel onverklaarbaar, aangezien het mede gestimuleerd wordt door de fiscale bijeenregeling. Daarnaast hebben de meeste starters niet een spaarsaldo waarvan zij zo 9% van de koopsom (de kosten koper) kunnen betalen.
Echter is dit wel het streven van de AFM: de toekomstige huizenkoper zal moeten sparen om zo de kosten koper uit eigen zak te kunnen betalen.

De AFM is er om de Nederlandse consument te beschermen en wil daarom af van de tophypotheek. Het huidige voorstel geeft nog wel wat ruimte. De tophypotheek is niet meteen afgeschaft, maar tijdelijk toegestaan. Dit houdt in dat deze in de eerste jaren versneld moet worden afgelost. Dit brengt echter flinke gevolgen met zich mee: de maandlasten van de hypotheek zijn op deze manier in de eerste jaren aanzienlijk hoger en waarschijnlijk in veel gevallen onbetaalbaar voor starters op de woningmarkt.

Goed nieuws vormen enkele uitzonderingen. Zo mogen bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wel alle kosten meegefinancierd worden.
 

Bron: Geld&Financiën

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Premiedepot

Een premiedepot is een geblokkeerde rekening van waaruit automatisch premies worden gestort, bijvoorbeeld ten behoeve van de meeverbonden levensverzekering van een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek.