AFM voorstander van blijvende zorgplicht voor hypotheken

24 februari 2012

HOUTEN – Als het aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ligt, komt er een doorlopende zorgplicht voor banken en verzekeraars die een hypotheek verstrekken. Dit zegt Theodor Kockelkoren, bestuurslid van de financieel toezichthouder, in het tv-programma Zembla dat vrijdagavond zal worden uitgezonden.

De zorg van banken en verzekeraars moet voortaan niet ophouden wanneer een passend hypotheekadvies is gegeven, maar ook gedurende de verdere looptijd van de hypotheek dient men in de gaten te houden of klanten niet in betalingsproblemen komen.

Momenteel heeft de AFM niet de mogelijkheid om een dergelijke zorgplicht in te stellen, hierbij is steun nodig vanuit de politiek.

Eerder al deed de toezichthouder een oproep aan banken en verzekeraars om eventuele achterstanden in de gaten te houden, om zo huisuitzettingen te voorkomen. Hier is enige mate van actie op ondernomen, maar volgens de AFM is dit tot op heden niet voldoende.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verwervingskosten

Verwervingskosten is het totaal van kosten om een woning te kunnen kopen (verwerven). De verwervingskosten bestaan naast de koopsom uit onder andere de overdrachtsbelasting (bestaand huis) en financieringskosten, eventueel meerwerk …