AFM: Reclame maken over afsluitsnelheid hypotheek is verboden

20 februari 2018

Wie kent ze niet? De reclamecampagnes van hypotheekverstrekkers die beloofden een lening af te kunnen sluiten binnen een week, een dag – of zelfs het uur. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) grijpt hierop in: dit is zelfs bij wet verboden, zo leggen ze uit.

Weloverwogen besluit

Campagnes waarin consumenten worden gelokt met snelheid, passen niet binnen de regelgeving die bestaat rondom  ‘een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn’. De wet stimuleert juist dat de klant goed wordt geïnformeerd en zo weloverwogen een besluit kan nemen. Hypotheken vallen namelijk volgens de AFM in de wetgeving onder kredieten, en hiervoor mag door de verstrekker geen reclame worden gemaakt die verleidt met termen als ‘snel’ en ‘makkelijk’.

Boetes?

De toezichthouder van de AFM heeft aan het FD laten weten verschillende hypotheekverstrekkers te hebben aangesproken op hun campagnebeleid met betrekking tot afsluitsnelheid. (Nog) niet bekend is of er boetes of ander soort sancties zijn uitgedeeld, en welke partijen zijn aangesproken blijft vooralsnog ook geheim.

Snel & grondig

Natuurlijk is er niets mis met een grondig, snel en helder hypotheekadvies, waarna een klant goed geïnformeerd een aanvraag in kan dienen, die misschien wel binnen het uur, maar vaker binnen een paar weken kan worden gerealiseerd.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Recht van opstal

Het recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (vaak grond) een ander gebouw, andere werken of beplantingen in eigendom te hebben of te …