AFM deelde minder boetes uit in 2011

4 april 2012

HOUTEN – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar minder boetes uitgedeeld dan in 2010. Dit is te lezen in het jaarverslag van de toezichthouder.

In 2011 heeft de AFM 36 boetes opgelegd, een jaar eerder waren dit er nog 53. Tevens kwam het minder vaak voor dat voor één overtreding meerdere boetes werden uitgedeeld. De daling is een gevolg van het feit dat de AFM vandaag de dag meer aandacht besteedt aan preventie. In het jaarverslag laat de toezichthouder weten: "De aanpak van de AFM richt zich al een poosje meer op voorkomen en genezen dan op straffen".

De AFM is vorig jaar meer gericht geweest op zogenoemde 'informele toezichtmaatregelen' zoals het voeren van gesprekken en het versturen van waarschuwingsbrieven. Het aantal dergelijke maatregelen steeg van 673 in 2010 naar 919 in 2011. De brieven of gesprekken hadden vaak het gewenste effect. Het was dan niet meer nodig om te bestraffen middels een boete.

Bron: NOS.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verklaring van erfrecht

Aan de hand van een verklaring van erfrecht wordt een nalatenschap verdeeld. De verklaring van erfrecht wordt door de notaris afgegeven.