AFM: Banken zijn op de goede weg

21 april 2011

HOUTEN – Banken en verzekeraars hebben vorig jaar stappen gezet om het vertrouwen van de consument terug te winnen. Vooral op het gebied van sparen en hypotheekverstrekking waren verbeteringen te zien, maar het kan altijd meer. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn jaarverslag.

AFM-voorzitter Hans Hoogervorst gaf aan dat Financiële ondernemingen duidelijk de goede kant op bewegen, maar dat er ook nog een hele weg te gaan is. Hoogervorst benadrukte dat het de AFM er niet om te doen is zo veel mogelijk boetes op te leggen, aangezien de toezichthouder zonder maatregelen ook al veel bereikt.                                       Eerder was het nog zo dat sommige banken de rente op een bestaande spaarrekening verlaagden zonder dit aan de klant te laten weten. Of nieuwere klanten die hogere rentetarieven aangeboden kregen, de zogehete dakpanconstructie. Ook werden steeds meer spaarproducten in het leven geroepen met ingewikkelde voorwaarden. 

De AFM meldt dat een deel van de banken haar aantal spaarproducten inmiddels heeft teruggebracht, dat financiële instellingen vandaag de dag duidelijk zijn over rentes en rentewijzigingen en dat er een afspraak van kracht is om een eind te maken aan dakpanconstructies.

Ook de hypotheekverstrekking door banken is door het AFM onderzocht. Hierbij zijn de grootste hypotheekaanbieders tegen het licht gehouden over de manier waarop zij omgaan met de regels rond het oversluiten van een hypotheek, het verstrekken van krediet voor een eigen woning en het adviseren van risicoverzekeringen.

Verschillende instellingen zijn vorige jaar beboet door de AFM omdat zij de regels met betrekking tot hypotheekverstrekking niet goed toepasten. Dit heeft ertoe geleid dat banken veelal hun beleid hebben aangepast. De toezichthouder geeft aan dat de kwaliteit van het hypotheekadvies in Nederland het afgelopen jaar zichtbaar is verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Echter zal deze de banken blijven volgen om te zien er ook daadwerkelijk sprake is van structurele verbeteringen.

 

Bron: Z24

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Objectsubsidie

Dit is een subsidie die niet wordt verstrekt op basis van de kenmerken van de eigenaar of gebruiker, maar op grond van de kenmerken van het gebouw.