AFM: aantal aflossingsvrije hypotheken zorgelijk

24 december 2008

HOUTEN – De Autoriteit Financiële Markten is bezorgd om het grote aantal aflossingsvrije hypotheken, waarbij de hypothecaire geldlening hoger is dan de executiewaarde van de woning. Banken hebben in het verleden te eenvoudig leningen verstrekt en te weinig gehamerd op aflossing van de hypotheek.

Aldus Hans Hoogervorst voorzitter van de autoriteit in een interview dat De Volkskrant maandag op zijn website publiceerde. "Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij. Dat is heel veel." Een gedeelte van deze hypotheken bestaat uit tophypotheken, wat betekent dat de hypotheek hoger is dan executiewaarde van de woning.

Volgens de AFM-voorzitter kan een dergelijke hypotheek een probleem worden door onder andere dalende huizenprijzen en stijgende werkloosheid. "Je ziet in deze kredietcrisis dat alle plagen van Egypte tegelijk kunnen komen", aldus Hoogervorst.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Autoriteit Financiële Markten

Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de toezichthouder voor de financiële markten en dus voor alle partijen die actief zijn op het gebied van sparen, beleggen, lenen en verzekeren.