Aflossen goedkoper dan sparen

1 mei 2014

HOUTEN – Gedurende de afgelopen twaalf maanden hebben Nederlanders uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen. In totaal gaat het om zo’n 4 miljard euro,  zo maakte De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekend.

Het grootste deel van dit geld werd gebruikt voor het extra aflossen van de hypotheek. Op dit moment levert aflossen huizenbezitters meer geld op dan de huidige spaarrente. Volgens DNB is de rente op een vrij opneembare spaarrekening het afgelopen jaar met ongeveer een half procentpunt gedaald tot een gemiddelde van 1,37%. Er staat momenteel nog 280 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen in Nederlands.

Ook de gemiddelde hypotheekrente is gedurende de afgelopen twaalf maanden gedaald met ongeveer een half procentpunt. De gemiddelde rente op nieuw af te sluiten hypotheken bedraagt volgens DNB zo’n 3,52%. Nederlandse huishouden hebben in totaal zo’n 540 miljard euro aan hypotheekschuld openstaan. Daar moet gemiddeld 4,47% rente over worden betaald.

De daling van de spaarrente hangt volgens DNB samen met de vraag van banken naar financiering, het aanbod van spaargeld en de kosten van andere vormen van financiering.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Accessie

Accessie wordt ook wel natrekking genoemd. Het is een vorm van eigendomsverkrijging. Een voorbeeld van natrekking is iemand die een stuk grond in eigendom heeft en daardoor automatisch eigenaar wordt …