Klik hier om WhatsApp te openen

Afkoelende huizenmarkt goed nieuws voor starter

9 juni 2022

In de eerste vijf maanden van 2022 zijn er ruim 17% meer hypotheekaanvragen gedaan ten opzichte van vorig jaar door jonge huizenkopers tot 35 jaar. Hoe komt dit? En: gaat de woningmarkt nog beter worden voor de starter?

Toename hypotheekaanvragen

Waar er in eerdere kwartalen vooral sprake was van een constante daling van het aantal jonge huizenkopers, is het tij nu gekeerd. Een collega-intermediair rekende uit dat er bij hen maar liefst 17% meer aanvragen voor een hypotheek werden gedaan door starters en jonge huizenkopers. Niet alleen bij deze leeftijdsgroep nam het aantal hypotheekaanvragen toe, in het algemeen steeg het aantal aanvragen ook met 9,5%.

Daling van de stijging

Er zijn diverse oorzaken voor de toenemende hypotheekaanvragen onder starters. Er is sprake van een zekere afkoeling op de woningmarkt. Zo maakte NVM (Nederlandse Vereniging Makelaars) recent bekend dat ten opzichte van eind 2021 de woningprijzen 2% zijn gedaald in het eerste kwartaal. Dat neemt niet weg dat de huizenprijzen volgens hun berekeningen nog steeds dit jaar met 14% gaan stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Stijgende hypotheekrente

Natuurlijk speelt ook de stijging van de hypotheekrente (met bijna 2% sinds januari) een grote rol. Hierdoor kunnen jonge huizenkopers minder lenen, dus lijkt het alleen maar van negatieve invloed. Maar door de stijgende hypotheekrente wordt er minder extreem overboden op woningen, wat jongeren weer de ruimte geeft om hun plek op de woningmarkt te veroveren.

Arbeidsmarkt & voordelige regelingen

Wat ook een rol speelt in de toename van het aantal hypotheekaanvragen onder starters, is de krappe arbeidsmarkt. De banen liggen voor het oprapen, met daarbij de zekerheid over het inkomen wat je nodig hebt om een lening aan te kunnen vragen. In Nederland wordt aan jonge huizenkopers daarnaast ook tegemoetgekomen door verschillende regelingen en voordelen. Zo wordt de jubelton nog steeds niet belast, hoeven jonge huizenkopers geen overdrachtsbelasting te betalen (bij woningen tot vier ton) en werken veel gemeenten met startersleningen.

Betaalbaarheid

Of het percentage jonge huizenkopers dit jaar nog verder gaat stijgen? Dat is moeilijk te voorspellen. Helemaal omdat de starter nu gemiddeld 318.000 euro leent om een huis te kunnen bemachtigen, dat is nog steeds 10% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Tot slot blijft de vraag naar betaalbare woningen onverminderd groot. Hopelijk koelt de markt verder af en wordt  het gemiddelde koophuis daarmee juist betaalbaarder.

Ben jij een starter of jonge woningzoekende? Maak vrijblijvend een afspraak bij ons om jouw hypotheekwensen inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Wij helpen je graag aan de hypotheek met de scherpste rente die past bij jouw persoonlijke situatie!

Auteur: Francis Boer